N.V. Quisquater is sedert vier generaties uitgegroeid van familiebedrijf tot compleet visbedrijf.

Voor het prille begin moeten we teruggaan naar de jaren ’40 van de vorige eeuw, toen Hendrik Quisquater en zijn echtgenote Josse begonnen met het leuren van vis in Dendermonde en omstreken.

Vanuit de Kloosterstraat in Baasrode vertrokken zij elke morgen met hun wagen om de mensen met hoofdzakelijk verse vis te bevoorraden. Voornamelijk de goedkope en in overvloed beschikbare haring was tijdens de oorlogsjaren een zeer populaire vissoort.

Doorheen de jaren heen evolueerde de leurhandel van Hendrik en Josse, waardoor zij een steeds uitgebreider cliënteel vergaarden tot ver buiten de grenzen van Dendermonde.

Mede hierdoor kwamen kinderen Henri en Marie-Jeanne in de zaak werken. Dankzij hun inbreng kon er nu met twee wagens gereden worden.

Het auto-ongeluk van zoon Henri Quisquater in 1968 bracht een schok teweeg binnen de familie. Zijn afwezigheid maakte het er niet gemakkelijker op, zeker niet binnen de vishandel waar de zaken goed draaiden.

In 1969 kwam daarom de echtgenoot van Marie-Jeanne, Carlo, de zaak versterken. Een niet voor de hand liggende keuze volgens velen, omdat Carlo de jaren daarvoor had gewerkt als accountant binnen de petrochemische industrie in Antwerpen.

Echter, zijn intrede verliep vlotter dan verwacht. In die zin zelfs dat Carlo een deel van de activiteiten van stichter Hendrik overnam en in 1971 startte met markten in Vilvoorde, Zottegem, Sint-Pieters-Woluwe, Aarschot en zelfs Koksijde. Hierdoor werd een derde wagen aangekocht zodat de zaak verder kon uitbreiden.

Tegen het begin van de jaren ’80 werd er in de locatie in de Kloosterstraat te Baasrode meer dan een ton vis gestockeerd!

Het lawaai en overlast van de vrachtwagens die er moesten lossen, veroorzaakte echter een storm van protest binnen de buurt. Daarom werd in het midden van de jaren ’80 gestart met de bouw van een nieuw magazijn in het nabije Industrieterrein Hoogveld.

Inmiddels hadden dochter Annick en haar echtgenoot Benny reeds hun intrede gemaakt binnen de zaak.

De opening van de nieuwe locatie op het Hoogveld te Dendermonde in 1988 bracht een ware volkstoeloop teweeg.

Werkelijk iedereen wou de nieuwe winkel, met het meest uitgebreide assortiment in verse vis en andere delicatessen, komen bekijken.

Ook de aparte ruimte met open diepvriezers was zijn tijd ver vooruit. Dankzij de verhuis naar deze nieuwe locatie konden particulieren uit de buurt van Dendermonde genieten van een nog uitgebreider gamma aan producten.

Door de opening van het nieuwe magazijn, voorzien van ruime opslagmogelijkheden en bassins met levende paling, kon gestart worden met het leveren aan restaurants en vishandels.

Op een kleine twee jaar groeide het cliënteel van de groothandel aanzienlijk.

In het jaar 1990 stierf stichter Hendrik Quisquater, die tot op dat moment steeds een prominente rol gespeeld had binnen de ontwikkeling van het bedrijf.

Benny nam in 1993 de groothandelsactiviteiten over van Carlo en Marie-Jeanne, die zich vanaf dat moment meer gingen toeleggen op de openbare markten.

De dynamische aanpak van Benny resulteerde in een stijging van de omzet en het klantenbestand. Tegen het einde van de jaren ’90 was Visbedrijf Quisquater dan ook hét toonaangevende bedrijf van de vissector in Oost-Vlaanderen.

Net voor de eeuwwisseling werd het magazijn volledig gerenoveerd volgens de meest recente regelgeving van de voedselveiligheid.

In 2010 werden de burelen uitgebreid en de winkel heringericht om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn.

Anno 2020 behoort Visbedrijf Quisquater tot één van de belangrijkste spelers binnen de Belgische vissector.

Het bewijs dat de jarenlange keuze voor kwaliteit de juiste blijkt te zijn!